گروهی از شکم پایان دریایی بدون صدف هستند (صدف خود را پس از مرحله لاروی از دست میدهند) و در کلاد Nudipleura قرار میگیرند.
گروهی از شکم پایان دریایی بدون صدف هستند (صدف خود را پس از مرحله لاروی از دست میدهند) و در کلاد Nudipleura قرار میگیرند.
گردآوری: تیم تهیه محتوای سایت زیست شناسی دریا
اصل مقاله: کلیک کنید.
نمونه ترجمه انگلیسی به فارسی:
ماهیان تلئوست دارای سه زوج اتولیت هستند که در لابرینت غشایی[1] (Smale et al. 1995) در پشت جمجمه عصبی (نوروکرانیوم)[2] واقع شدهاند (Morales-Nin 2000). این لابرینت شامل سه کانال نیمدایره و سه قسمت (محفظهای) [3] است که عبارتند از: ساکول[4]، اوتریکول [5] و لاژنا [6]. هر کیسه حاوی یک اوتولیت است که به ترتیب عبارتند از لاپیلوس [7]، ساجیتا [8] و آستریسکوس [9] (Morales-Nin 2000, Berra & Aday 2004, Popper et al. 2005). اتولیتها، سنگریزههای آهکی [10] به شکل آراگونیت [11] هستند (Jawad 2007, Parmentier et al. 2007)، که کاربرد تاکسونومیکی آنها توسط Cuvier شناسایی شد و ارزش آنها در دیرینشناسی (فسیلشناسی) [12] نیز نخستین بار توسط Koken (1884) مورد تایید قرار گرفت (Tuset et al. 2008). در بسیاری از ماهیان تلئوست، ساجیتا بزرگترین اتولیت است و لاپیلوس در بین این سه سنگریزه کوچکترین است (Paxton 2000). اتولیتهای ساجیتا همچنین در بین گونههای مختلف ماهیان، ریختشناسی و توپوگرافی متغیری نشان میدهد (Torres et al. 2000, Jawad 2007, Battaglia et al. 2010). در نتیجه، کاربرد آنها به عنوان یک خصوصیت تاکسونومیک در سالهای اخیرگسترش یافته است.
تیم تهیه محتوای سایت زیست شناسی دریا
فرهنگ در محیط دریا مانند آب پیرامون ماهیان است. اگر باشد ماهی براحتی تنفس می کند و وقتی نباشد ماهی جان می دهد...
اگر تمیز باشد جانداران در آن می بالند و رشد می کنند و اگر تمیز نباشد پیامدی جز درد و رنج و سرانجامی جز نیستی و نابودی نخواهد داشت...
گردآوری: تیم تهیه محتوای سایت زیست شناسی دریا
چکیده:
رژیم دمایی دریای خزر نسبتا غیرعادی و به طور قابل ملاحظهای در عرضهای جغرافیایی مختلف، در این حوضه آبی تفاوت میکند. از یک سو، در فصل زمستان بین مناطق شمالی با جنوبی اختلاف دمای چشمگیری وجود دارد، و از سوی دیگر در فصل تابستان رژیم دمایی مناطق شمالی و جنوبی همتراز میشود.
جزئیات بیشتر در ادامه همین مطلب آمده است.
گردآوری: تیم تهیه محتوای سایت زیست شناسی دریا
روشهای مختلفی برای طبقهبندی آبها از نظر درجه شوری در منابع علمی ارائه شده است، که بر اساس غلظت نمک از اصطلاحات مختلفی نیز استفاده میکنند. اما به طور عمده آبها را به 4 دسته کلی تقسیم میکنند که عبارتند از: آبهای شیرین (Freshwater) با درجه شوری کمتر از 0.5 ppt، آبهای لبشور یا شورمزه (Brackish water) با درجه شوری بین 0.5 تا 30 ppt، آبهای شور (Saline water) با درجه شوری بین 30 تا 40 ppt، آبهای خیلیشور (brine water).
در این میان آبهای لبشور خود به چند گروه فرعی تقسیمبندی میشوند که عبارتند از: آبهای الیگوهالین (Oligohaline) با شوری بین 0.5 تا 5 ppt، مزوهالین (Mesohaline) با شوری بین 5 تا 18 ppt، و پلیهالین (Polyhaline) با شوری بین 18 تا 30 ppt.
آب دریای خزر از نوع آبهای لبشور محسوب میشود. در بخشهای شمالی دریای خزر شوری بین 5 تا 10 ppt یا میلیگرم بر لیتر است و بنابراین از نوع مزوهالین محسوب میشود. هرچند برخی نواحی همچون مجاورت دلتای رود ولگا 2 تا 4 ppt است و از نوع الیگوهالین محسوب میشود. آبهای خزر میانی نیز با شوری متوسط 12.7 از نوع مزوهالین محسوب میشوند. خزر جنوبی نیز با دارا بودن شوری متوسط 13 مزوهالین هستند. هرچند در سواحل ایرانی از غرب به شرق شوری اندکی افزایش مییابد. بالاترین شوری در دریای خزر در خلیج قرهبوغاز مشاهده میشود که از نوع آبهای خیلی شور است به طوری که شوری به 350-300 ppt و حتی بیشتر نیز میرسد.
از مثالهای آبهای پلیهالین، دریاچه آرال است که در پی کاهش آب و کوچک شدن مساحت از حالت الیگوهالین به حالت پلیهالین تغییر یافته است (ابتدا به 4 دریاچه کوچکتر تقسیم شد که تا سال 2009 دو مورد از آنها به کلی خشک شدند).
برای تهیه درسنامه بوم شناسی دریا (Marine Ecology) به لینک زیر مراجعه کنید:
این مطلب توسط تیم تهیه محتوای سایت http://marinebiology.blog.ir تهیه و منتشر شده است. هرگونه استفاده از مطالب سایت http://marinebiology.blog.ir بدون کسب اجازه و اطلاع مدیریت سایت مجاز نیست.
قلم دریا به گونه هایی از شاخه کیسه تنان یا کنیداریا (Cnidaria) اطلاق می شود که در راسته Pennatulacea طبقه بندی میشوند.
منبع: لینک
تصاویر بیشتر در ادامه همین مطلب
نکات آموزشی زیست شناسی دریا و شیلات
در گوش داخلی ماهیان استخوانی، ساختاری به نام لابیرنت غشایی متشکل از دو بخش قرار گرفته است. بخش فوقانی دارای سه مجرای نیم دایرهای و یک اتاقک و بخش پایینی دارای دو اتاقک است. این سه اتاقک با اسامی اوتریکول (Utriculus)، ساکول (Sacculus) و لاگنا (Lagena) نامیده میشوند. درون هر یک از این حفرهها در هر طرف سر ماهی یک اتولیت وجود دارد.
بر همین اساس ماهیان استخوانی عالی دارای سه نوع اتولیت زوج میباشند که به ترتیب بر اساس حفره ای که در آن جای گرفته اند لاپیلوس(Lappilus)، ساجیتا (Sagittae) و آستریکوس(Astericus) نامیده می شود.
منبع
Long, K., Stern, N., Williams, I. S., Kinsley, L., Wood, R., Sporcic, K., Smith, T., Fallon, S., Kokkonen, H., Moffat, I. and Grün, R. 2014. Fish otolith geochemistry, environmental conditions and human occupation at Lake Mungo, Australia. Quaternary Science Reviews, 88, 82-95.
این مطلب توسط تیم تهیه محتوای سایت http://marinebiology.blog.ir تهیه و منتشر شده است. هرگونه استفاده از مطالب سایت http://marinebiology.blog.ir بدون کسب اجازه و اطلاع مدیریت سایت مجاز نیست.
معرفی رشته زیست فناوری دریا
بیوتکنولوژی (زیست فناوری) دریایی، زمینه نسبتاً جدیدی است که در پی مطالعه و استفاده از فرآوردههای حاصل از موجودات دریایی است. جانداران دریایی منابع سرشاری از ترکیبات منحصر به فردی هستند که دارای پتانسیلهای صنعتی در زمینههایی همچون تولید مواد دارویی، آرایشی، افزودنیهای غذایی، کاوشگرهای مولکولی، آنزیمها، مواد شیمیایی ویژه و مواد شیمیایی مورد استفاده در کشاورزی هستند.
نمایش شماتیک صفات مورفومتریک ماهیان؛ طول استاندارد (SL) [1]، طول سر (lCA) [2]، طول جلوی چشمی (prO) [3]، طول پشت چشمی (poO) [4]، قطر چشم (dO) [5]، ارتفاع بدن (aCO) [6]، طول ساقه دمی (lPC) [7]، ارتفاع ساقه دمی (aPC) [8]، حداقل ارتفاع بدن (minPC) [9]، طول جلوی باله پشتی (pD) [10]، طول جلوی باله شکمی (pV) [11]، طول جلوی باله مخرجی (pA) [12]، فاصله P-V (P-V) [13]، فاصله P-A (P-A) [14]، طول پایه باله پشتی (LD) [15]، طول پایه باله مخرجی (lA) [16]، طول باله سینهای (lP) [17]، طول باله شکمی (lV) [18] (Petrtyl et al. 2014).
برای پاسداری از میراث معنوی و فرهنگی خلیجفارس، 10 اردیبهشت هر سال به عنوان روز ملی خلیجفارس در تقویم رسمی کشور ما ایران رسمیت یافته است. در این راستا شورای عالی انقلاب فرهنگی در تیر ماه سال ۱۳۸۴ روز ۱۰ اردیبهشت ماه که مصادف با اخراج پرتقالیها از تنگه هرمز است را روز ملی خلیجفارس نام نهاد. به همین دلیل برخی از ویژگی های زیستی خلیج فارس در این مطلب بحث خواهد شد و سعی بر این است تا به مرور زمان این مطلب را تکمیل نماییم.
دفترچه سؤالات و کلید اولیه پاسخ نامه کنکور کنکور کارشناسی ارشد 1397
لینک مستقیم دفترچه سؤالات از سایت سازمان سنجش
دریافت دفترچه سؤالات سایر رشتههای مرتبط با علوم زیستی و علوم دریایی
رباتهای زیر دریایی امروز کاربردهای زیادی در زیست شناسی دریایی و علوم دریایی دیگر و بهویژه در اکتشافات دریایی دارند. محققان اروپایی به دنبال طراحی این روباتها هستند تا در اکتشافات دریایی تحول بزرگی ایجاد کنند. این طرح «فناوری سونار زیر آب با قابلیت تغییر مقیاس گسترده» نام دارد.
سیستمی که محققان اروپایی این طرح بکار می برند، شامل انبوه روبات های پیچیده مجهز به هیدروفون و حسگر است که زیر آب کار می کنند و می توانند به صورت انبوه مرتبط به هم کار و با فناوری سونار کف دریا را بررسی کنند.
کیسه شنا (Swim Bladder) یک اندام هیدرواستاتیک جهت تنظیم چگالی بدن و حفظ شناوری خنثی ماهی است؛ شناوری خنثی به معنی باقی ماندن در یک عمق مشخص بدون مصرف انرژی است. وظایف کیسه شنا علاوه بر ایجاد تعادل هیدروستاتیک، شامل تولید صوت، کمک به دریافت صوت و در برخی از ماهیان تنفس است. کیسه شنا به عنوان یک اندام کمچگال و پر از گاز در اکثر ماهیان استخوانی مشاهده میشود؛ البته در ماهیان فاقد کیسه شنا مکانیسمهای دیگری برای حفظ شناوری توسعه یافته است که عبارتند از (1) استفاده از مقادیر زیادی ترکیبات کمچگال در بدن (مانند ذخیره چربی در کبد کوسهماهیان)؛ (2) ایجاد حالت بالارونده به کمک بالههایی که از شکل و زاویه مناسب برخوردارند و همچنین قرار دادن سطوح بدن به شکل و زاویه مطلوب (ویژگی دم هتروسرک کوسه)؛ (3) کاهش بافتهای سنگین مانند استخوان و عضله.
بخش 1: مشخصات جغرافیایی خلیج فارس
خصوصیات ژئومورفولوژیک خلیج فارس آن را تبدیل به یک دریای نیمهبسته حاشیهای کرده است که به واسطه تنگه هرمز به طور محدودی با آبهای دریاهای آزاد ارتباط دارد. شرایط اقلیمی خلیج فارس موجب آن می شود تا بیلان سالیانة آب در آن منفی باشد. طول خلیج فارس در حدود 990 کیلومتر است و حداکثر پهنای آن در عریضترین قسمت 370 کیلومتر است. عمق متوسط خلیج فارس 36 متر گزارش گردیده است و مساحت تقریبی آن 239،000 کیلومتر مربع برآورد شده است.